Het weerbericht voor Gouda en omstreken is opgesteld door Jan Willem de Wit op zondag 29 januari 2023 om 20.00 uur.

Tot en met donderdag een wisselend weertype en tamelijk winderig.

Vanaf vrijdag vrij zonnig en zacht dankzij krachtig hogedrukgebied.

 

In een noordwestelijke stroming trekken komende week een aantal frontale zones over Nederland. Vanaf woensdag komen we dieper in de polaire lucht terecht. Aan het einde van de week nadert een krachtige Atlantische rug van hoge druk en komt een hogedrukgebied aan de grond in de buurt van Nederland tot stand. Vanaf het weekend van zaterdag 4 februari en zondag 5 februari laten de meeste berekeningen een hogedukblokkade ontstaan in de buurt van Nederland. Ook na het aankomend weekend houdt de hogedrukblokkade hoogstwaarschijnlijk stand boven onze regio.


Vanavond blijft het bewolkt met af en toe lichte (mot-)regen. In de nacht naar maandag gaat het enige tijd iets intensiever regenen. De wind ruimt van zuid naar noordwest en neemt geleidelijk in kracht toe. Aan het einde van de nacht waait er een matige tot vrij krachtige noordwestenwind in de Goudse regio, windkracht 4 à 5 Beaufort. Het is een vrij zachte nacht met minima rond 6 graden in het Groene Hartgebied. Vanuit het noordwesten klaart het in de loop van de nacht breed op.

Maandagochtend begint de daglichtperiode dan ook vrij zonnig. Na verloop van tijd worden er stapelwolken gevormd, deze groeien geleidelijk in omvang. Er waait een matige tot vrij krachtige wind, windkracht 4 à 5 Beaufort uit het noordwesten. De temperatuur loopt geleidelijk op van 6 graden Celsius rond zonsopkomst naar 8 graden rond het middaguur.

Maandagmiddag waait het aanvankelijk nog matig tot vrij krachtig, maar in de loop van de middag neemt de wind geleidelijk af. De zon schijnt nog geregeld, maar krijgt het steeds moeilijker om door te breken. Later in de middag kan er een lokale regenbui vallen, maar op de meeste plaatsen in het Groene Hartgebied blijft het droog. Met maxima van om en nabij 9 graden Celsius is het aan de zachte kant voor eind januari, maar door de stevige wind voelt het gevoelig kouder aan.

Maandagavond klaart het tijdelijk breed op en daardoor koelt het rap af. In de nacht naar dinsdag kan de temperatuur in de polders van het Groene Hartgebied dalen tot een fractie boven het vriespunt. In de tweede helft van de nacht naar dinsdag neemt de bewolking geleidelijk toe en loopt de temperatuur weer iets op.

Dinsdag passeert een storing met een beetje lichte regen. Er is veel bewolking boven het Groene Hart aanwezig, maar in de loop van de middag kan de zon soms even doorbreken. Het waait nog steeds matig tot vrij krachtig, windkracht 4 à 5 Beaufort uit het westen en de temperatuur loopt op naar maximaal 10 graden Celsius.

Op woensdag neemt de noordwester toe met mogelijk een krachtige wind (windkracht 6 Beaufort) in het Reeuwijkse plassengebied. In de loop van woensdag trekken buien over het Groene Hart, deze geven aanzienlijk meer neerslag dan de voorgaande dagen. Doordat we ons in koudere lucht bevinden kunnen de buien ook een winter karakter krijgen met korrelhagel of natte sneeuw. Tussendoor is ook wat ruimte voor de zon bij temperaturen rond 6 graden Celsius.

Ook donderdag vallen nog een aantal (winterse) buien, deze laten gezamenlijk een millimeter of 5 regenwater achter. De west-noordwestenwind is matig, windkracht 3 à 4 Beaufort en zwakt in de avond af naar zwak, windkracht 2 Beaufort.

Vrijdag, zaterdag en zondag gaan onder invloed van een krachtig hogedrukgebied droog verlopen. De westenwind houdt zich rustig en de middagtemperatuur ligt op beide dagen rond 10 graden Celsius. Zondag aanmerkelijk frisser met maxima rond 6 graden Celsius.

Ook na volgend weekend ziet het er naar uit dat het vrij zonnig, zeer rustig en droog blijft dankzij het hogedrukgebied. De luchtdrukwaarde is waarschijnlijk in de nacht naar 6 februari het hoogst, er wordt op dit moment een luchtdrukwaarde berekend van 1040,2 hPa in Gouda. De ligging van het hogedrukgebied is nog erg onzeker, dit kan op de zuidelijke  Noordzee zijn of boven het Waddengebied. Bij wind van zee minima rond 2 graden Celsius, maxima rond 6 graden Celsius. Bij landwind kans op lichte vorst in de nachten, overdag een graad of 3 boven het vriespunt.