Het weerbericht voor Gouda en omstreken is opgesteld door Jan Willem de Wit op donderdag 25 mei 2023 om 22.45 uur.

Tot en met Pinksteren een mix van wolkenvelden en zon, max. 20°C.

Na Pinksteren zonnig en temperatuur richting 25°C.

Een krachtig hogedrukgebied (kerndruk: 1037 hPa) ten westen van Ierland heeft een uitloper tot boven de Noordzee en Duitsland. Het zorgt bij ons voor een noordoostelijke stroming waarmee geleidelijk iets warmere lucht wordt aangevoerd. Bij de Wadden ligt een zwak front dat vanmiddag over onze regio naar het zuiden zal trekken. Het hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan breidt zich de komende 24 uur in oostelijke richting uit en in de loop van vrijdag komt er een aparte kern ten noordwesten van de Wadden te liggen (verwachte kerndruk: 1034 hPa). Zaterdag ligt het hogedrukgebied (iets in kracht afgenomen) boven de Duitse Bocht (verwachte kerndruk: 1029 hPa). Het zwaartepunt van het hogedrukgebied verplaatst zich in het weekend geleidelijk naar Schotland. Hierdoor wordt de stroming vanaf maandag (Tweede Pinksterdag) “tijdelijk” noordelijk, zodat de aangevoerde lucht weer koeler wordt. Na Pinksteren breidt het hogedrukgebied zich weer in oostelijke richting uit. We krijgen dan veel zon en in de loop van de aankomende week wordt het ook weer warmer.


In de nacht naar vrijdag zijn er brede opklaringen boven onze regio aanwezig en blijft het droog. De noordoostenwind neemt iets af en wordt zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort. De minima liggen in de Goudse regio rond 6°C.

Vrijdag krijgen wij naast een aantal wolkenveldjes ook flinke zonnige perioden. Het blijft droog. Bij een zwakke tot matige noordoostenwind, windkracht 2 à 3 Beaufort wordt het opnieuw circa 18°C.

Het droge en overwegend zonnige weer houdt ook zaterdag aan en de aangevoerde lucht wordt nog iets warmer. Het kan in de Goudse regio 20°C worden, dankzij een matige naar oost ruimende wind (windkracht 3 Beaufort).

Zondag (Eerste Pinksterdag) zijn er aanvankelijk nog flinke zonnige perioden. In de loop van de middag raakt het vanuit een noordelijke richting bewolkt, wanneer een zwak koufront onze regio bereikt. Het blijft droog en het wordt nog maximaal 20°C.  De wind krimpt in de loop van de dag van oost naar noordoost en is overwegend matig, windkracht 3 Beaufort.

Maandag (Tweede Pinksterdag) is er een mix van wolkenvelden en zonnige momenten. Ook dan blijft het droog. Het is met een maximumtemperatuur van 16°C gevoelig frisser. De wind waait uit het noordoosten en is overwegend matig, windkracht 3 à 4 Beaufort.

Na Pinksteren wordt het zonnig en laat de temperatuur een stijgende tendens zien. Bij een zwakke tot matig noordoostenwind, later oostenwind stijgt de maximumtemperatuur naar een zomerse waarde van om en nabij 25°C op donderdag, vrijdag en zaterdag. Het ziet er dus naar uit dat juni, de eerste maand van de meteorologische zomer in zomerse sferen van start gaat. Het weer ziet er dus goed uit voor de Hofstedendagen op zaterdag 3 juni 2023 en zondag 4 juni 2023. De “Weerclub Gouda” is op beide dagen te bezoeken op het Weerplein van de kinderboerderij “De Goudse Hofsteden” tussen 11.00 uur en 16.00 uur.