Opgesteld door Jan Willem de Wit op zondag 21 november 2021 om 18.00 uur. 

 

 

Komende week geleidelijk kouder. Weinig wind en neerslag.

 

Een noordelijke stroming voert polaire lucht aan. Een zuidwest-noordoost georiënteerde (hoogte)trog, om 19.00 uur boven de noordelijke provincies trekt in zuidelijke richting, daarna wordt de stroming boven onze regio noordoostelijk. Een west-oost georiënteerde uitloper van een hogedrukgebied nabij Ierland verplaatst zich in zuidelijke richting over de Noordzee en passeert Nederland in de loop van maandagmiddag. Aan de noordflank van het hogedrukgebied is de stroming noordwestelijk. Een oost-west georiënteerd occluderend frontaal systeem (warmtefront-occlusie) bereikt aan het begin van de nacht naar dinsdag het noorden van Nederland en trekt in de nacht naar woensdag van noord naar zuid over onze omgeving.  


Vanavond en in de nacht naar maandag is het helder. Doordat er nauwelijks wind staat kan het in onze regio afkoelen tot dichtbij het vriespunt. Aan de grond kan het op uitgebreide schaal licht vriezen.

Maandagochtend begint de daglichtperiode zonnig en het blijft droog. De noordenwind is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort.

Ook maandagmiddag is het zonnig in het Groene Hart. De temperatuur loopt op naar maximaal 8 graden Celsius in de Goudse regio. De wind is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort en waait uit richtingen tussen noord en noordoost.

In de loop van maandagavond trekt vanuit een noordelijke richting steeds wolkenvelden over de regio, hier en daar is er later in de avond kans op lichte (mot)regen. Tussen de wolkenvelden door zijn er ook nog enkele heldere momenten. In de nacht naar dinsdag neemt de bewolking alsmaar verder toe. In het Groene Hartgebied kan de temperatuur tijdens langere heldere momenten nog dalen tot dichtbij het vriespunt. Er waait een zeer zwakke noordenwind, windkracht 1 Beaufort. Van tijd tot tijd is er ook sprake van windstilte.

Dinsdag is er aanmerkelijk meer bewolking aanwezig dan maandag. Af en toe schijnt de zon, maar de uitgestrekte wolkenvelden zijn overheersend. Het blijft meestentijds droog,  maar er kan af en toe een kortdurende regenbui vallen met een lichte neerslagintensiteit. Bij niet al te veel wind (Noord, windkracht 2 Beaufort) loopt de temperatuur op naar 9 graden Celsius in de Goudse regio.

Woensdag komen tamelijk veel wolkenvelden voor, maar is er ook enige ruimte voor de zon. Het blijft droog en de temperatuur komt rond 8 graden Celsius uit. De wind is zuid-zuidoostelijk en (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort.

Richting het weekend zorgt een noordwestenwind voor de aanvoer van frisse lucht. Wolkenvelden, een aantal zonnige perioden en een paar buien wisselen elkaar af. In het volgend weekend zouden de buien een winters kaliber kunnen krijgen en gepaard kunnen gaan met korrelhagel en mogelijk zelfs natte sneeuw. De temperatuur daalt iedere dag iets verder en in het weekend ligt de temperatuur hoogstwaarschijnlijk rond 5 graden Celsius overdag. Zeker als de wind dan wat toeneemt kan het guur aanvoelen.


Zondagochtend 21 november 2021  waren er weer fraaie iriserende wolken waarneembaar boven het Groene Hart. Foto: Jan Willem de Wit. Locatie foto: Gouda-Noord.

In de meteorologie heeft men het over iriserende wolken wanneer hele wolken of wolkenbanken in parelmoerkleuren oplichten.

Iriseren (Grieks: iris = regenboog, ook iridiseren) is het natuurkundige verschijnsel van hoek-afhankelijke kleur en komt alleen voor bij structurele kleuren. De kleurrijke uitstraling wordt vaak beschreven als dat het 'de kleuren van de regenboog' heeft.


 

Neerslagverwachting Gouda voor de komende 3 uren. Verzorgd door Weerslag.nl

Neerslagverwachting 


ECMWF Temperatuur (Europees weermodel)

ECMWF Temperatuur

 

Kans op neerslagNeerslagkans

 

Bewolking dekkingsgraad (percentage) - 9 daagse verwachting

BewolkingLegenda bewolkingKomende negen dagen 

 

Zon of bewolking - 15 daagseZonneschijn

 

Kans op vorstdag of ijsdagKans op vorst en ijsdag

 

Kans op sneeuwvalKans op sneeuwval

 

Kans op sneeuwdek Kans op sneeuwdek

 

 

WindrichtingWindrichting

 

 

Windsnelheid  Windsnelheid