Meteo Gouda : Netwerk van weerstations te Gouda
 
Zonkrachtverwachting
De verwachting van de zonkracht geeft het publiek een idee van de maximale tijd die men zonder gezondheidsrisico's kan zonnebaden. De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt.

Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft geen invloed: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV. De verwachte hoeveelheid UV wordt uitgedrukt in de zonkracht, een UV-index die in ons land kan vari?ren van 0, wanneer er geen UV is tot 9 en hoger voor de maximale hoeveelheid UV-zonlicht.

Zonkracht schaal van het KNMI i.s.m. KWF Kankerbestrijding

Zonkracht Omschrijving Onbeschermde huid kleurt rood na x min Huid verbrandt
1-2 vrijwel geen zon 100 - 50 min
3-4 zwakke zon 35 - 25 min
5-6 matige zon 25 - 15 min gemakkelijk
7-8 sterke zon 15 - 10 min snel
9 en hoger zeer sterke zon minder dan 10 min zeer snel

Actuele zonkracht
Het
RIVM registreert op hun locatie in Bilthoven continu de UV straling die het aardoppervlak bereikt. De figuur hiernaast geeft de actuele uv index van vandaag weer. De data is afkomstig van een spectrale UV-meetopstelling op het dak van het Cohengebouw op het RIVM-terrein. Rechtsboven staat het gemeten maximum. De zonshoogte zorgt voor een karakteristieke klokvorm, de fluctuatie daarop wordt door bewolking veroorzaakt.
De zonkracht bepaalt hoe lang de huid kan worden blootgesteld zonder rood te worden. Bescherming van de huid is mogelijk door uit de zon te gaan, blootgestelde delen te bedekken of een zonnebrandcr?me aan te brengen. Bij een zonkracht 3 kan een blootstelling van 35 minuten tot roodheid leiden bij een ongewende huid. Bij zonkracht 5 is dat 20 minuten en bij zonkracht 7, 15 minuten. Deze getallen zijn slechts een indicatie. Huidgedeelten en huidtypen verschillen sterk in gevoeligheid. Overigens treedt de roodheid pas enkele uren na blootstelling op.


Volg ons:
© Copyright Meteo Gouda | www.meteo-gouda.nl | Weerclub Gouda | www.weerclubgouda.nl |                                                                                  | Disclaimer  |